Ana Sayfa / Tedavilerimiz / Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği

Zirkonyum

Doğal dişlerin minesinin ışığı tamamen geçirme özelliği vardır,bu dişe derinlik ve canlılık katar. Klasik porselenlerin alt yapısı gri metal ile desteklendiği için ışığı geçirme özelliği çok zayıftır ve bu nedenle dişler cansız yapay bir görünüme sahip olur. Zirkonyumun ışık geçirgenliği doğal dişe çok yakındır. Zirkonyum ile restore edilen dişlerde estetik sonuçlar oldukça tatmin edicidir. Ayrıca biyolojik uyumluluğu çok yüksek bir malzemedir. Metal destekli porselenlerde görülen dişeti bölgesinden yansıyan mor renklenmeye, zirkonyum restorasyonlarda rastlanmaz.

Empress

Estetik başarının elde edilmesinde en önemli konu kullanılan malzemenin ışık geçirgenliğidir. Empress kronlar günümüzde ışığı en iyi yansıtan dolayısı ile de en estetik malzemedir, ancak kırılma direnci düşük olduğundan anterior(ön bölge) restorasyonlar için uygundurlar. Çiğneme basıncının yoğun olduğu arka bölge dişlerde estetik açıdan başarılı bir malzeme kullanılacak ise bu ‘empress’ değil ‘zirkonyum’ olmalıdır. Yan yana birden fazla diş eksikliğinin bulunduğu ön ve arka bölge köprülerde de empress tercih edilmemelidir. Ön bölge tek diş restorasyonlar için en ideal tedavi seçeneğidirler.

Porselen lamina

Porselen laminalar, dişlerin ön yüzeylerinden çok az aşındırma yapılarak ya da hiç aşındırma yapılmadan oluşturulanyaprak porselenlerdir. Diş dokusu için oldukça konservatif bir uygulamadır. Beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecede renklenmiş dişlerde, şekil ve boyut açısından hoşnut olunmayan dişlerde, diestema kapatmada (ayrık dişlerin birleştirilmesi), kırık ve aşınmış dişlerde, ortodontik tedaviye sıcak bakmayan hastalarda, çapraşıklığın giderilmesinde iyi bir alternatiftirler. Porselen laminalar oldukça kırılgandır, ancak mineye tam olarak yapıştırıldığında germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir.

Seramik inley/onley restorasyonlar

Seramik inley ve onleyler, kompozit dolgu ile restore edilebilecek kadar destek diş dokusunun olmadığı ancak kron yapılacak kadar da zarar görmemiş dişlere uygulanan estetik bir tedavi yöntemidir. Sağlam diş dokusu elde edilene kadar çürük temizlendikten ve desteksiz diş dokusu bırakmadan şekillendirildikten sonra ölçü alınır ve laboratuarda seramik dolgu hazırlanır. Uygun yapıştırıcılar ile bu restorasyonlar dişe yapıştırılır. Simantasyon(yapıştırma işlemi) teknik hassasiyet gerektiren bir işlemdir, nem kontrolu hekim tarafından sağlanmalıdır. Seramik inley ve onleyler, doğru prosedürler gerçekleştiğinde son derece uzun ömürlü estetik restorasyonlardır.

Estetik dolgular

Estetik dolgular, hem görsel hem de fonksiyonel olarak son derece tatmin edici sonuç elde edilmesini sağlar. Estetik sonuç, dolguların form ve rengini doğal diş ile aynı olması, dolgu sınırlarının diş dokusundan ayırt edilememesiile mümkündür. Estetik dolgular, zamanla ağız ortamının neminden etkilenebilir, 6 ay-1 yıllık rutin kontrollerde tekrardan cila yapılarak uzun ömürlü olmaları sağlanır. Diş hekimliğinde amaç doğalı korumak, kayıp dokunun yerine en uygun restorasyonu yapmak olmalıdır. Bu nedenle hekimin doğru teşhis koyması çok önemlidir.